U zrak pušteno 300 crnih balona za 300 ubijenih žena žrtava obiteljskog nasilja

Hrvatska obilježava nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na 22. rujan 1999. godine, kada je na zagrebačkom Općinskom sudu bivši policajac Mato Oraškić tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, te ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Oraškić je za trostruko ubojstvo i pokušaj ubojstva osuđen na 40 godina zatvora, što je dotad bila najdugotrajnija izrečena kazna u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja. Od toga dana se 22. rujan obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, s osnovnim ciljem da se o žrtvama glasno progovara, a društvo osvještava o postojanju nasilja nad ženama, te da ga isto počinje osuđivati i postane osjetljivo na potrebe žrtava nasilja.

U Hrvatskoj je lani od strane partnera ubijeno 11 žena. Zabilježeno je i isto toliko pokušaja ubojstva. Više od 30 žena svakoga dana trpi fizičko nasilje od sadašnjeg ili bivšeg supruga. U znak na 300 ubijenih žena žrtava nasilja u Hrvatskoj u proteklih 10 godina danas je karlovačkom Korzu u zrak pušteno 300 crnih balona.

Statistički podaci koji su sami po sebi poražavajući tek su vrh ledenog brijega. “Nasilja je mnogo više, a najveći broj slučajeva ostaje u četiri zida”, kaže Mirjana Duduković, predsjednica Ženske grupe Korak Karlovac.

Osim spomena na one čiji se životi više ne mogu vratiti, cilj današnje akcije je potaknuti sve one koje trpe nasilje da kažu – dosta. “Nitko ne mora trpiti nasilje, postoji netko tko će vam pružiti pomoć. U Karlovcu je to Ženska grupa Korak. Imamo SOS telefon, savjetovalište i sklonište, psihološku i pravnu pomoć i besplatno zastupanje na sudu za žrtve nasilja”, poručuje Duduković.

No, upravo pravosuđe najslabija je karika u ovoj priči – dugotrajnost samog procesa razlog je zbog kojeg se mnoge žrtve ne usuđuju poduzeti prvi korak.

Prolaznicima su na Korzu danas dijeljene knjige sa svjedočanstvima 12 žena koje su odlučile reći NE. Riječ je o pričama žena korisnica karlovačkog Skoništa za žrtve nasilja, koje su ugledalo svjetlo dana u sklopu projekta “Siguran put ka neovisnom življenju”.