Berba u Jaski

Tridesetak hrvatskih gradonačelnika branjem Vetlinca crvenog, sorte stare preko 300 godina, u vinogradu jaskanskog vinara Roberta Braje u Lokošin Dolu kraj Jastrebarskog, u sklopu manifestacije Berba u Jaski svečano su obilježili vrijeme berbe grožđa.

„Danas je prvi dan jeseni. U tome ima mnogo simbolike jer za nas u Jastrebarskom jesen nije tmurno godišnje doba, već upravo vrijeme kada naši vrijedni vinari, poljoprivrednici i obrtnici ubiru plodove svoga rada te ih pretvaraju u sve ono po čemu je Jaska danas poznata. Danas smo u vinogradu zajednički brali grožđe i tako dali svoj doprinos jednoj plemenitoj akciji koja će uroditi stipendijama za najbolje studente vinarstva i vinogradarstva”, izjavio je domaćin, gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel, te nastavio: ”Hvala kolegici i kolegama koji su nam u toj akciji pomogli, a pozdravljam i sve ostale koji bi danas također bili s nama da ih u tome nisu spriječile njihove obveze. No uvjeren sam da će nam se i oni kasnije pridružiti u ovoj akciji koja, osim zajedničkog druženja, ima za cilj motivirati mlade vinare i vinogradare na njihovom putu obrazovanja, a sve kako bismo vrijednost naših hrvatskih čuvenih vina podigli na još višu svjetsku razinu.”

Posebna zanimljivost ove manifestacije bile su jaskanske beračice u tradicionalnim narodnim nošnjama koje su nakon berbe u škafima bosim nogama gazile grožđe te tako prikazale čari berbe od nekada.