Upitan Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Kaotična politička situacija u Hrvatskoj, koja je obilježila razdoblje nakon lanjskih parlamentarnih izbora, unijela je velike probleme u rad civilnih udruga. Zbog kašnjenja natječaja koje raspisuju ministarstva, mnogi su projekti “na čekanju”, a posebno su pogođene udruge osoba s invaliditetom.

Projekti koje provode udruge osoba s invaliditetom nisu samo zabava i raznoda. Riječ je uglavnom o projektima koji korisnicima takvih udruga znače čitav svijet. To su projekti kao što su, primjerice, usluga osobnog asistenta, prevoditelja znakovnog jezika, pratitelja za slijepe, asistenata u nastavi, pomoći u kući i brojni drugi koji osobama s invaliditetom često znače jedinu vezu sa životom izvan četiri zida. Zbog kaosa u kojemu se zemlja nalazi još od prošlogodišnjih, redovnih izbora mnogi su takvi projekti postali upitni, kaže predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević.

Kriza vlasti dovela je do toga da osobe s invaliditetom već mjesecima nemaju pravobranitelja, upozorava Jurčević.

Anki Slonjšak još je u svibnju istekao osmogodišnji mandat, a procedura imenovanja novog pravobranitelja nije dovršena prije izglasavanja nepovjerenja Vladi i odluke o raspuštanju Sabora. Ured pravobranitelja za sada funkcionira jer ga vode zamjenici pravobraniteljice, no i njima mandat ističe polovicom idućeg mjeseca. Ukidanje Ureda pravobranitelja, upozorava Jurčević, značilo bi golem korak unatrag. Zato se nada da će se do isteka mandata zamjenika pravobraniteljice nešto pokrenuti s mrtve točke i da će ured opstati.