Poduzetnici hrvatskog porijekla žele investirati u našu zemlju

Poduzetnici povratnici, uspješni poduzetnici hrvatskog porijekla iz mnogih zemalja svijeta, te hrvatski izvoznici našli su se na jednom mjestu kako bi raspravljali o investicijama potomaka Hrvata u hrvatsko gospodarstvo. Riječ je o drugom izdanju konferencije Meeting G2 koji je prvi put održan prošle godine u Zagrebu.

Prošlogodišnji sastanak G2 polučio je pozitivne rezultate, a uzajamnom suradnjom razvio se isti cilj – povezivanje poslovnih Hrvata širom svijeta, kažu organizatori sastanka koji su željeli umrežiti poduzetnike koji su na bilo koji način povezani s Hrvatskom.

Na konferenciji su govorili brojni poduzetnici i stručnjaci, a poziv dijaspori da investira uputili su i neki ministri. Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat podsjetio je na sredstva koje država planira povući iz europskih fondova.

  • Čak 87 posto hrvatske trgovinske razmjene odnosi se na zemlje Europe, dok samo 13 posto na ostatk svijeta. Da to hrvatski gospodarstvenici žele promjeniti istaknuo je i ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Na sastanku G2 raspravljalo se još i o privatizaciji, izvozu, zapošljavanju mladih, brendiranju Hrvatske, kao i o razvoju zdravstvenog turizma i alternativnim izvorima energije.