Za ublažavanje šteta od elementarnih nepogoda odobreno 4,5 milijuna kuna iz Fonda za solidarnost EU

Dvije i pol godine nakon što su u dijelu Karlovačke županije proglašene elementarne nepogode zbog šteta nastalih uslijed ledene kiše, snijega i poplava, iz Fonda solidarnosti Europske unije stiže 4,46 milijuna kuna za ublažavanje tih šteta.

Ovaj novac ni izdaleka neće pokriti cjelokupnu štetu nastalu u Karlovcu, Ogulinu, Lasinji i Vojniću u siječnju i veljači 2014. godine. Za usporedbu, samo je u Karlovcu te zime šteta na prometnicama nastala uslijed poplava premašila 3 milijuna kuna. Radi se zapravo o nadoknadi troškova sanacije nastalih šteta, pojasnio je župan Ivan Vučić.

Najviše novca povukao je Grad Karlovac, 3,5 milijuna kuna. Najmanje će dobiti Općina Vojnić, 129 tisuća kuna. Ovo je dokaz neravnopravnog položaja jedinica lokalne samouprave i centraliziranosti Hrvatske, upozorio je načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić, pojasnivši kako male općine nisu bile u mogućnosti iz svog proračuna snositi troškove sanacije šteta, pa slijedom toga niti povući značajniji novac za nadoknadu troškova sanacije.

Novac će, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca Damir Mandić, biti upotrijebljen namjenski, za daljnju sanaciju, te preveniranje budućih šteta. U Karlovcu je tako u planu podizanje niveleta prometnica u Ladvenjaku, Knez Gorici i Zadobarju.

Inače, za izgradnju cjelokupnog sustava obrane od poplava potrebno je 350 milijuna kuna. Samo u 2014. i 2015. godini na području Karlovca štete izazvane elementarnim nepogodama iznosile su čak 150 milijuna kuna. Od Fonda solidarnosti EU potražuje se novac i za štete nastale u 2015. godini, ali taj je postupak još uvijek u proceduri i rezultati se tek čekaju.