U Karlovcu obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. listopada i to od 1964. godine kada ga je proglasio Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996.  godine. Prigoda je to da se šira javnost upozna s problemima slijepih osoba. Ovaj dan obilježila je danas Udruga slijepih Karlovačke županije.

Udruga slijepih Karlovačke županije sa svojim radom započela je 1949. godine. Njezina misija je unapređenje društvenog položaja i kvalitete života slijepih osoba na području Karlovačke županije. Povodom Dana bijelog štapa članovi udruge podsjetili su na ključne probleme slijepih osoba. Naime, zapošljavanje, sustavno financiranje organizacija, centar za rehabilitaciju slijepih, inkluzivni doplatak problemi su koji godinama čekaju na rješavanje. Osobito veliki problem su udžbenici za slijepe koji koštaju i do 30.000 kuna.

Životne stvari poput nabavke namirnica, plaćanja računa, odlaska k liječniku mnogi uzimaju zdravo za gotovo. Slijepa osoba zbog prirode svog invaliditeta je do kraja života, bez obzira na razinu samostalnosti ovisna o nekome. Upravo da bi se što više olakšala prilagodba u suradnji udruge, grada, županije i ministarstva provodi se Projekt Ruka – asistencija slijepim osobama u svakodnevnim aktivnostima, projekt koji slijepoj osobi videćeg pratitelja.

Sljepoća je uvijek bila i bit će teška invalidnost, stoga u kako u udruzi ističu, glavni cilj i dalje će im biti izgraditi društvo jednakih mogućnosti sudjelovanja u životnoj zajednici, kao i društvo međusobnog uvažavanja i solidarnosti za slijepe osobe.