Rekordne brojke Učeničkog servisa – sklopljeno više od 500 ugovora, zarada veća od 60 tisuća kuna

324

Učenički servis u karlovačkoj Gimnaziji prvi je takav otvoren u Hrvatskoj nakon onog u Zagrebu. Okuplja sve učenike srednjih škola Karlovačke županije i pruža im mogućnost da tijekom ljetnih praznika zarade džeparac. Nakon tri godine postojanja ovog ljeta Učenički servis ostvario je rekordnu zaradu.

– Ove godine smo izdali nešto više od 500 ugovora, prošle godine ih je bilo 300 i vidi se da se na tržištu događaju neke pozitivne promjene. Prošle godine smo zaradili 50 tisuća kuna, ove godine za sada više od 60 tisuća kuna, ali to su prvi rezultati još nije sve obrađeno. To je onih 10 posto od posredovanja. Školi je to vlastiti prihod s kojim po jasnim pravilima mora raspolagati, odnosno uložiti ta sredstva u unapređenje rada tako da smo mi već promijenili neke klupe, idemo u nabavu novih računala, novih tableta, moramo nabaviti i nešto novih projektora i time zadržavamo standard koji nam je važan, ispričao nam je ravnatelj Gimnazije Damir Mandić.

Kako bi popravili svoj budžet, srednjoškolci su radili razne poslove, koje su većinom sami pronašli.

– Od ugostiteljstva do skladišta gdje su slagali robu, radili su po trgovinama, jedan dio njih pogotovo učenici strukovnih škola radili su i na malo zahtjevnijim poslovima, ima i onih koji su radili za Hrvatske šume i na OPG-ima. Drago nam je da smo omogućili našim učenicima srednjih škola da ukoliko žele, preko ljeta zarade si džeparac, neki naši učenici su zaradili i za maturalac, tako da se sve ovo pokazalo dobrim, dodao je Mandić.

Dobro je za školu koja može dalje ulagati, dobro za učenike koji se uče odgovornosti i zarađuju prve plaće, a dobro i roditeljima kojima su njihova vrijedna djeca radeći tijekom ljeta barem malo rasteretila ionako preopterećen kućni budžet.