Retencija Ogulin bit će gotova 2019. godine?

Ovih dana intenzivirane su radnje oko projekta Retencija Ogulin. Projekt, kojega će u stopostotnom iznosu financirati Hrvatske vode, trenutno je u fazi rješavanja imovinsko-pravnih poslova.

“Retencija Ogulin” jedan je od najznačajnijih ogulinskih projekata u cijeloj njegovoj povijesti. Od kada ovaj grad postoji, bio je ugrožen od visokih voda. Projekt koji gradska uprava provodi u suradnji s Hrvatskim vodama, u posljednjih nekoliko godina je intenziviran. Lani je izdana lokacijska dozvola, a početkom godine ugovorena je izrada glavnog projekta. Hrvatske vode ovih dana odrađuju sastanke s vlasnicima zemljišta. Onima koji pristanu na ponuđenu cijenu, novac će sjesti na račun u roku od 60 dana, kaže gradonačelnik Ogulina Jure Turković.

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa trebalo bi biti gotovo do veljače 2017. godine, a nakon toga uslijedilo bi raspisivanje natječaja i sami radovi. Projekt je, inače, težak čak 110 milijuna kuna, a financirat će ga Hrvatske vode i to novcem iz europskih fondova. Jednom kada započnu, radovi bi trebali trajati dvije godine. Tada će poplave poput one katastrofalne iz 1999. godine, kada je poplavljeno više od tisuću stambenih i gospodarskih objekata, konačno jednom zauvijek postati prošlost. U optimističnom scenariju, bude li sve išlo po planu, to bi se trebalo dogoditi 2019. godine.