U Ogulinu danas bez većih šteta, novi vodeni val stiže krajem tjedna

Stanovnici Ogulina proveli su besanu noć. Vodostaj Dobre rastao je od jučer poslijepodne pa sve do ranih jutarnjih sati. Rijeka je ispunila Đulin ponor, izlila se iza Frankopanskog kaštela i zatvorila državnu cestu D 42.

Noćas oko 2 sata Dobra se izlila iz korita i poplavila cestu u samom središtu Ogulina. Voda je ušla u podrume 10-ak kuća pa veće štete, srećom, nije bilo. Stožer za zaštitu i spašavanje grada Ogulina sastao se rano jutros, a nakon sjednice članovi Stožera obišli su najugroženija područja, rekao nam je gradonačelnik Ogulina i predsjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Jure Turković. “Iznesen je podatak da je vodostaj  Dobre od jučer od 13 sati do danas do 2 sata rastao i dosegao kritični nivo te se približio nivou vode iz 1999. godine. Na sreću, zbog smanjenja padalina vodostaj je u opadanju.  HE Gojak je preventivno ispraznila akumulacije jezera Sabljaci i Bukovnik te je u punom pogonu proizvodnje kako bi se smanjio nivo vode”, kaže Turković.

Brojni građani danas su sa znatiželjom, ali i ogorčenjem promatrali sliku u Đulinom ponoru. Kažu, ovo je sramota Ogulina, a ponavlja se bar dvaput godišnje. Gradonačelnik obećaje – problem će biti riješen. “Dobra kao bujica pokupi sve sa sobom, pa svo smeće iz Gorskog kotara završi ovdje. Sada će GSS čamcima pogurati taj otpad prema obali, a angažirali smo i kamione i dizalice da ga odvezu, kako svo to smeće ne bi završilo u Đulinom ponoru kad se voda povuče”.

Današnji vodeni val ogulinskim je krajem prošao bez težih posljedica. Idućih nekoliko dana Ogulinci mogu računati na zatišje, ali novi vodeni val očekuje se već krajem tjedna. Dođe li do toga, u Gradu su spremni pomoći ugroženim stanovnicima, poručuje gradonačelnik. “Bude li potrebe, spremni smo za evakuaciju, sve žurne službe su u stanju pripravnosti, a nakon što vodeni val prođe, tu smo i  ako bude potrebe za ispumpavanjem podruma”, poručuje gradonačelnik. Kišovito vrijeme očekuje se sve do kraja tjedna, a Ogulincima, kao i Karlovčanima, preostaje nadati se da idući vodeni val neće prijeći kritičnu razinu i da većih šteta neće biti.