Karlovac u zlatnoj sredini po očuvanju svog kulturnog krajolika

Karlovac još uvijek dobro čuva svoj kultruni krajolik unatoč urbanizaciji. Moglo se čuti na okruglom stolu u organizaciji Udruge za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine grada Karlovlca.

– Grad Karlovac kao renesansni grad prepoznat je prije nekoliko desetljeća kao kulturno dobro zbog svoje arhitekture i planirane gradnje. Suvremena teorija zaštite kulturne baštine sagledava grad u kontekstu prostora u kojem je nastao. Sinteza urbanizma i prirodnog okoliša čine grad povijesnim fortifikacijskim krajolikom. Na svu sreću Karlovac je u dobrom dijelu očuvao vezu sa svojom prirodnom topografijom, kazala je Biserka Dumbović Bilušić iz Ministarstva kulture.

S ovom činjenicom slažu se i u Udruzi za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine grada Karlovca, ali i napominju kako je krajnje vrijeme da se o prirodnom dijelu počne voditi više brige.

– Još uvijek nije kasno, nismo sve uništili iako nekima na prvi pogled izgleda da je sve propalo, ali nije. No već nam svijetli crveno svjetlo i blizu smo da bi nekim neopreznim zahvatima mogli napraviti veliku štetu, dodao je predsjednik Udruge Zvonimir Gerber.