Demograf Šterc u Karlovcu: Demografska problematika mora biti u temelju gospodarskog razvitka

Demografska problematika mora biti u temelju gospodarskog razvitka Hrvatske, izjavio je u Karlovcu demograf Stjepan Šterc. Javnu tribinu naziva ”Demografski put Hrvatske prema budućnosti” u Gradskoj knjižnici organizirala je Zajednica žena ”Katarina Zrinski” grada Karlovca.

– Ukoliko Vlada ne donese strateške odluke vezane uz demografiju, put u bolju budućnost bit će neizvjestan, a u pitanje mogu biti dovedeni i svi sustavi poput zdravstvenog, mirovinskog ili pak radnog. Treba shvatiti da je to strateško pitanje budućnosti opstanka Hrvatske, ništa drugo ne može biti važnije od opstanka Hrvatske, pojasnio je Šterc.

Demografska slika mijenja se kroz dva modela, revitalizacijski domicilnom populacijom te useljeničkom populacijom. Šterc smatra da iseljeništvo mora biti potencijal demografske revitalizacije Hrvatske. Postoje zemlje koje su poboljšale svoju demografsku sliku poput Francuske, Irske i Skandinavskih zemalja. Zemlje su to visokog standarda i visokog stupnja razvijene demokracije.

– Kada bi mi napravili ono što čini Danska u svom udarnom dnevniku, nas bi proglasili primitivnom i zatucanom zemljom, a Danska u udarnom dnevniku potiče mlade na rađanje i još kažu: ”Rađajte za svoje bake i djedove, rađajte za Dansku”. Zamislite to kod nas u udarnom dnevniku, dodaje Šterc.

Srećom pa se demografijom ozbiljnije krenulo baviti i to na najvišoj razini vlasti. Resorna ministrica demografije Nada Murganić kaže kako slijedi donošenje nove Nacionalne strategije koja će obuhvatiti sve demografske mjere i koje će biti provedene na razini države. Prvi korak je i nova porezna reforma.

– Postoji povećanje osnovice koja nije oporeziva vezana za broj djece, imamo i prijedlog da se ne oporezuje uzdržavani član koji koristi rodiljnu naknadu, imamo prijedlog da se delimitira i drugi dio porodiljne naknade što ćemo uvrstiti u proračun našeg ministarstva, ispričala je ministrica Murganić te dodala kako je iseljavanje iz Hrvatske problem koji traje i više od stotinu godina zbog čega se ne može očekivati da će biti riješen preko noći.

Novi državni tajnik u ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike demograf Marin Strmota kazao je kako je broj iseljenih veći nego što ga statistika prikazuje te da je iz Hrvatske u posljednje četiri godine iselilo više od 100.000 osoba, većinom mladih.