Poduzetnicima predstavljeni ESIF mikro i mali zajmovi

Županijska gospodarska komora Karlovac organizirala je, u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, prezentaciju za mikro, male i srednje poduzetnike. Tema su bili zajmovi namijenjeni subjektima malog gospodarstva.

Predstavnice Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije predstavile su u Karlovcu program kreditiranja zajmovima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. 40-ak okupljenih mikro, malih i srednjih poduzetnika doznalo je više o namjeni i iznosima ovih zajmova, kamatnim stopama te instrumentima osiguranja.

Cilj ovih zajmova je kreditiranje subjekata malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja. Uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja cilj je povećati dostupnost zajmova ovoj skupini poduzetnika. Poduzetnici su upoznati i s postupkom dobivanja zajmova te potrebnom dokumentacijom.

Iznosi mikro investicijskih zajmova te mikro zajmova za obrtna sredstva kreću se od 1.000 do 25.000 eura, a tu su i mali zajmovi za mikro, male i srednje poduzetnike u iznosima od 25 do 50.000 eura. Trajanje procedure odobravanja zajma po svim programima ovisi o kompleksnosti investicije, kompletiranosti projekta i dokumentacije. Više informacija o svemu tome zainteresirani mogu naći na na web stranici HAMAGA-a.