Karlovačka Aquatika u novom europskom projektu

Nakon nešto više od mjesec dana od otvorenja, Javna ustanova Aquatika dobiva nastavak priče o europskim projektima. Naime karlovački slatkovodni akvarij pridruženi je partner projekta ”Pokupski geološki put” čiji je nositelj Geološki zavod Slovenije. Projekt je kandidiran u okviru natječaja Interreg Slovenija – Hrvatska, a dio aktivnosti odnosi se na akvarij, ali i Razvojnu agenciju Karlu.

– Između Slovenije i Hrvatske, točnije Karlovačke županije stvara se jedna nova priča o vodi, točnije Kupi. Bolje razumijevanje i očuvanje bogate prirodne baštine i biološke raznolikosti pograničnog područja uz Kupu te njihova promocija kroz održivi prekogranični turistički proizvod, a to je Pokupski geološki put, cilj je istoimenog projekta, kazao je direktor Razvojne agencije Viktor Šegrt.

Od projekta se očekuje povećanje broja obrazovanih posjetitelja i stručno educiranih vodiča, poboljšanje turističke infrastrukture te prepoznatljivost Pokuplja kao jedinstvene turističke destinacije.

– Sudjelovanjem u ovakvim projektima želimo ispričati priču o tome koliko je neistražen život u hrvatskim rijekama i koje su sve mogućnosti znanstvenog pristupa i novih istraživačkih projekata. Od ovog projekta očekujemo rezultate koji će biti značajni u daljnjem razvoju akvarija. Želimo napraviti jedan tematski suvenir vezan uz rijeku Kupu i nabaviti vlastitu knjižnu građu o hidrogeološkim specifičnostima područja Pokupskog porječja, ispričala je ravnateljica Javne ustanove ”Aquatika” Margarita Maruškić Kulaš.

Ukupna vrijednost projekta je nešto manja od 662 tisuće eura. Rezultati natječaja očekuju se kroz tri do šest mjeseci, no iz Karle i Aquatike vjeruju u uspjeh jer prednost im je što se ovim projektom nadovezuju na postojeći europski projekt, a to je upravo karlovački slatkovodni akvarij.