Otvorena Nacionalna konferencija savjeta mladih – mladi najbolje znaju što žele i imaju priliku kreirati EU politike usmjerene na njih

Više od stotinu mladih iz cijele Hrvatske, točnije iz 44 gradska i općinska savjeta mladih boravi u Karlovcu na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Hrvatske. U tri dana mladi će u karlovačkoj Aquatici raspravljati o jačanju uloge savjeta mladih u procesima donošenja odluka, a sve je započelo sinoć otvorenjem konferencije u Velikoj vijećnici Grada Karlovca.

Konferencija se organizira nakon dvije godine pauze i to prvi puta izvan Zagreba. Domaćini su karlovački i županijski savjet mladih, poznati po tome što su posljednje dvije godine pojačali svoje aktivnosti pa su tako utjecali na gradski proračun, izradili evaluaciju gradskog programa za mlade i najvažnije aktivirali članove te se izborili da postanu oni čije mišljenje je važno politici. Na tragu toga, na ovoj konferenciji mladi iz cijele Hrvatske pokušat će izraditi i licencu Grad za mlade po uzoru na Grad prijatelj djece.

– Često čujemo da su mladi budućnost, ali i da su sadašnjost. To zbilja jesmo jer ukoliko ne počnemo djelovati sada, pitanje je koliko ćemo kasnije imati vremena i koliko ćemo podrške dobiti. Ova konferencija je pokazatelj da mladi već sada mogu mijenjati sadašnjost, mogu utjecati na budućnost i da je boljitak ove zemlje koliko u starijima i iskusnima, toliko i u mladima koji su puni entuzijazma i koji žele i mogu, a i moraju ovu zemlju učiniti boljom, naglasio je predsjednik Savjeta mladih Grada Karlovca Filip Trezner.

– Na natječaju socijalne politike i mladih odobrena su nam sredstva za izradu županijskog programa za mlade. To je za nas stvarno važna stvar jer će se napokon donijeti jedan strateški dokument koji će poboljašati uvjete života svim mladima u našoj županiji, dodala je predsjednica Savjeta mladih Karlovačke županije Adrijana Dimić.

Politike prema mladima i prema obitelji značajne su za demografski razvitak Hrvatske, a pred vama mladima je zadatak i radost stvaranja budućnosti poručila je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić otvorivši konferenciju.

– Vi sami najbolje znati što vama treba, vi ćete najbolje osmisliti svoje karijere i svoju budućnost, a na nama odraslima ili na nama koji trenutačno obnašamo vlast, je da vam to kroz zakone i politike svakako i omogućimo, poručila je Murganić.

Brojne prilike mladima nudi i Europska unija, a jedna od najvećih je i da sami kreiraju europske politike usmjerene upravo na njih same.

– Mladima posebno želim ukazati na važnost zajedničkog rada na lokalnoj razini kako bi se komuniciralo prema vlasti i kako bi se stvari mijenjale onako kako to mladi žele. Bitno je da mladi kreiraju politike za sebe, a ne da im se od negdje drugdje diktira i da se moraju prilagođavati nečem što netko drugi stvara, kazala je europarlamentarka Ivana Maletić.

Potporu organizaciji konferencije pružili su Grad Karlovac i Karlovačka županija čiji čelnici su mladima poručili kako mogu puno učiniti, a prilika im je upravo i ova aktivnost. Organizaciju su pomogli i Udruga gradova u partnerstvu s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Veleposlanstvom Republike Francuske, Nacionalnom udrugom mladih i djece Republike Francuske, Institutom za politiku mladih Republike Slovenije, Mrežom mladih Hrvatske i udrugom Izvan fokusa.