Galileo počeo s radom!

Od 15. prosinca 2016. tijelima javne vlasti, poduzećima i građanima dostupne su početne usluge europskog satelitskog navigacijskog sustava Galileo. Galileo je europski globalni satelitski navigacijski sustav. Korisnicima diljem svijeta pruža niz najsuvremenijih usluga za određivanje položaja i vremena te navigaciju. Galileo je u potpunosti interoperabilan sa sustavom GPS, ali će krajnjim korisnicima omogućivati preciznije i pouzdanije određivanje položaja.

Konstelacija sustava Galileo trenutačno se sastoji od 18 satelita, koji su već u orbiti. Za punu je konstelaciju predviđeno ukupno 30 satelita te se očekuje da će ona biti dovršena 2020.

Na tržištu je već dostupan prvi pametni telefon s podrškom za Galileo španjolskog poduzeća BQ, a očekuje se da će njihov primjer slijediti i ostali proizvođači. Puštanjem sustava u rad omogućit će se dizajnerima aplikacija da svoje ideje isprobaju na pravim signalima.

Početnim uslugama sustava Galileo upravlja Europska agencija za GNSS (GSA). Cjelokupni program Galileo vodi Europska komisija, koja je odgovornost za implementaciju sustava i osiguravanje tehničke podrške za operativne zadatke prenijela na Europsku svemirsku agenciju (ESA).

Sustav Galileo pružati će sljedeće besplatne usluge:

  • Podrška u hitnim operacijama – brže pronalaženje i spašavanje osoba koje upute poziv za pomoć s radiofarova s podrškom za Galileo jer će se vrijeme otkrivanja skratiti na samo 10 minuta.

  • Točnija navigacija za građane – za određivanje položaja i vremena te za navigaciju

  • Bolja vremenska sinkronizacija za kritične infrastrukture – stabilnija vremenska sinkronizacija bankovnih i financijskih transakcija, telekomunikacijskih mreža i mreža za distribuciju energije

  • Pouzdane usluge za tijela javne vlasti. – pružati podršku tijelima javne vlasti kao što su službe civilne zaštite, službe humanitarne pomoći, carina….

Sponzorirani članak