20 milijuna kuna najoštećenijim voćarima od elementarne nepogode

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Odluku o dodjeli sredstava za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode. Radi se o mrazu i niskim temperaturama koji su u travnju ove godine uzrokovali značajne materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, posebno voću, vinovoj lozi, žitaricama i povrtnim kulturama u ranim fazama razvoja.

Temeljem Odluke ukupno 20 milijuna kuna bit će do kraja godine raspoređena na račune 111 jedinica lokane samouprave, odnosno 26 gradova i 85 općina u 14 županija među kojima je i Karlovačka županija. Jedinice lokalne samouprave dužne su doznačena sredstva pomoći odmah isplatiti oštećenicima prema rasporedu koji će im dostaviti Ministarstvo financija.

– Prijedlog Odluke obuhvaća sve poljoprivredne proizvođače sa štetama od elementarne nepogode – mraza iz travnja 2016. godine, čije su štete prijavljene i potvrđene u skladu sa kriterijima propisanim Zakonom, a koji se bave intenzivnim uzgojem voćnih vrsti breskve, jabuke, jagode, kruške, marelice, šljive, trešnje i višnje. Zbog ograničenosti financijskih sredstva i cilja da se sredstva pomoći koncentriraju na najpogođenije proizvođače, prijedlogom Odluke uključeni su oštećenici sa prijavljenom štetom od mraza na navedenim kulturama jednakoj ili većoj od 90 posto, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Podsjetimo, štete na voćnjacima i vinogradima kreću se u rasponu od 50 do 100 posto prinosa, dok se štete na povrtlarskim kulturama i žitaricama kreću u rasponu od 30 do 70 posto. Većina poljoprivrednika nema osiguranu proizvodnju od mraza, zbog vrlo skupih polica za tu vrstu rizika te rijetke pojave mraza kao elementarne nepogode.

Detaljnije pročitajte na stranici ministarstva.