Dodijeljena priznanja i nagrade najuspješnijima u karlovačkom planinarstvu

Planinarski savez grada Karlovca dodijelio je priznanja i nagrade najuspješnijima u karlovačkom planinarstvu u 2016. godini. Priznanje za najuspješnije društvo pripalo je Planinarskom društvu “Dubovac”.

Završetak godine uvijek je prilika za rezime učinjenog i postignutog, tako Planinarski savez grada Karlovca u prosincu nagrađuje one koji su u godini na zalasku dali najveći doprinos razvoju planinarstva. Prema ocjeni Saveza, događaj godine je otvorenje Muzeja planinarstva i ekspedicionizma u Vili Anzić, najuspješniji planinarski djelatnik je Marijan Pavlović iz Planinarskog društva “Karlovac” i Hrvatskog planinarskog društva “Martinščak”, a najuspješniji planinar Vinko Vesely iz planinarskih društava “Karlovačka zvijezda” i “Martinščak”. Najperspektivnije planinarsko društvo je “Horizont”. Posebnu nagradu za organizaciju predavanja Stipe Božića dobili su Gradsko kazalište Zorin dom i CEIK “Braća Seljan”. Naime, sav prihod s ovog predavanja bio je namijenjen za obnovu Vodotornja u Vukovaru.

U Karlovcu trenutno djeluju pet planinarskih i dva speleološka društva, a tu je i CEIK “Braća Seljan”. Najmasovnije društvo je PD “Dubovac”, koje okuplja oko 400 članova. Planinarstvo, čini se, nikada nije bilo popularnije.

U sve užurbanijem tempu života koji nam nameće današnjica nije teško shvatiti zbog čega brojni nalaze ispušni ventil upravo u fizičkoj aktivnosti i boravku u prirodi. No, masovnost nije uvijek dobra stvar, kaže predsjednik Saveza Mladen Kuka. Neki se, pojašnjava, na ovaj hobi odlučuju zbog pogrešnih razloga, kao što su pomodarstvo i druženje, ali pritom zaboravljaju da boravak u prirodi sa sobom nosi i odgovornost. Za one koji su se možda prepoznali u ovim riječima, poruka glasi – boravak u prirodi je poželjan i koristan za naše zdravlje, ali ne smijemo zaboraviti da prirodu treba i čuvati.