Vrijeme je za detoksikaciju!

Problemi s probavom i tenom, te općenito osjećaj lošeg fizičkog stanja česta su posljedica blagdanskog prejedanja, a posebno unosa velikih količina šećera, masnoća i alkohola u organizam. Neki nutricionisti smatraju kako bi svatko trebao barem jednom na godinu provesti detoksikaciju, a najbolje vrijeme za to je upravo nakon blagdana.

Blagdani su iza nas, a dok ih je većina građana provela uživajući u tradicionalnim specijalitetima i slasticama, i to često u prevelikim dozama, neki su zbog toga imali – više posla. Naime, upravo vrijeme blagdana vrijeme je kada bolnica bilježi povećan broj pacijanata koji stižu zbog zdravstvenih problema uzrokovanih prekomjernim količinama hrane i pića, kaže dr. Ivana Kovačić, spec. gastroenterolog u OB Karlovac.

Upravo zbog pretjerivanja karakterističnog za blagdane, početak siječnja idealno je doba za detoksikaciju organizma. Glavna preporuka glasi: 4-5 malih, laganih obroka dnevno, sastavljenih od povrća i nemasnog mesa, te što više tekućine, najbolje vode, prirodnih sokova i čajeva. Sve što je preporučeno ne bi trebalo shvatiti kao privremenu žrtvu, već kao stil života. Stroge dijete, za koje se ponajprije pripadnice ljepšeg spola odlučuju kako bi na brzinu skinule prekomjerne kilograme, nisu poželjne jer od njih dugoročno više štete nego koristi.

Program detoksikacije poželjan je za sve ljude bez obzira na zdravstveno stanje, a brojne znastvene studije dokazuju zdravstvene dobrobiti čišćenja organizma. Zato – prvo počistite i posljednje zalihe iz hladnjaka, a onda u nove pobjede.