Kormorani rade veliku štetu ribljem fondu

Kormoran ili veliki vranac je ptica koja se isključivo hrani ribom iz rijeka, jezera i ostalih voda. Ove ptice posljednjih godina uzrokuju velike probleme, naime zaštićena su vrsta, a prirodnih neprijatelja nemaju. Ribolovci su stoga ti koji u zimskim mjesecima ribu moraju čuvati od napada kormorana.

Nekoliko minuta prije sedam sati kod mosta na Brzoj cesti iznad Kupe svakog jutra možete vidjeti čovjeka koji plaši ptice. Radi se o ribočuvaru koji obilazi mjesta gdje zimuju ribe i pokušava ih spasiti od kormorana.

Karlovac je grad na četiri rijeke, a u njemu su ribe koje su zadnjih godina u prilično smanjenom brojnom stanju iz više razloga. Jedan od razloga je hidrocentrala koja pušta vodu, zbog variranja nivoa vode i promjene temperature riba se ne uspije izmrijestiti, neki put radi se o krivolovu, a u zimsko vrijeme to su ribojedne ptice, prije svega kormorani. Kormoran je ptica koja svaki dan mora pojesti barem pola kile ribe, a uz naše domaće kormorane zimi imamo i “uvozne”. Naime hladno je, pa ptice iz sjevernog dijela Europe dolaze k nama, pojašnjava Krešimir Kuri iz JU Aquatika.

Svake jeseni ispod mosta na Kupi okupi se oko deset tona bijele ribe, koje preživljavaju zimu u jatu. Ovdje svako jutro pred samu zoru dolazi jato od 50-ak kormorana koji se prejedaju ribom, kaže Kuri. Kormoran je ptica koja je zaštićena zakonom, a posljednjih je godina prerasla svoj normalan broj te radi velike štete. Jato od 50 – 100 kormorana kad se zaleti na zimovnik na manjoj rijeci može zabrinjavajuće smanjiti broj ribe, dodaje.

Stoga, ako primjetite jato kormorana koji kruže iznad karlovačkih rijeka nemojte se ustručavati da ih prestrašite i otjerate jer je to jedini način na koji se može očuvati riblji fond naših rijeka.