Udruge slijepih složne: Financiranje udžbenika mora biti sustavno riješeno!

U mjesecu sjećanja na Louisa Braillea, izumitelja Brailleova pisma, Hrvatski savez slijepih upozorio je na probleme u obrazovanju slijepih osoba, odnosno problem udžbenika za slijepe učenike, koji nije sustavno riješen. Poručeno je da slijepa djeca imaju pravo na obrazovanje i država mora naći način za financiranje njihovih školskih knjiga.

Brailleovo pismo postoji već gotovo punih 200 godina, a mnogima je zbog financijskih problema i danas teško dostupno. Udžbenici na brajici su skupi, a u Hrvatskoj je najveći problem činjenica da nema jedinstvenih udžbenika već svaka škola, odnosno svaki profesor, biraju između knjiga različitih nakladnika, kaže  Mirsad Bećirović, predsjednik Udruge slijepih USKA.

I roditeljima zdrave djece školske su knjige velika stavka u kućnom proračunu, a mnogi ne znaju da su udžbenici na brajici višestruko skuplji. Primjerice, komplet knjiga za četvrti razred osnovne škole košta do tisuću kuna, a kada se radi o knjigama na brajici, taj je iznos oko 8 tisuća. Naravno, ne plaćaju ga roditelji, ali financira se putem projekata, pa je sve vrlo neizvjesno jer se iz godine u godinu ne zna hoće li ti projekti “proći” ili ne, pojašnjava Bećirović. Hrvatski savez slijepih, čija je članica i karlovačka udruga, zato inzistira na rješavanju pitanja financiranja udžbenika. Država bi, poručuju, morala naći načina da slijepim i slabovidnim učenicima omogući uvjete za ravnopravno obrazovanje.

Hrvatska je, inače, na samom dnu europske ljestvice iznosa koje države izdvajaju za potrebe svojih slijepih građana. Kod nas je taj iznos samo 46 eura mjesečno, dok primjerice u gospodarski slabijim susjednim zemljama – BiH iznosi 200, te Srbiji 250 eura. Iznos koji se za istu namjenu dobiva u Sloveniji je 300 eura, o čemu će slijepe osobe u Hrvatskoj, čini se, još dugo samo sanjati.