Ozalj u svibnju domaćin Međunarodnoj izložbi čipke

Ozalj će ove godine biti domaćin trećoj Međunarodnoj izložbi čipke. Jedan od inicijatora je KUD Ključ iz Trga, odnosno sekcija koja se bavi očuvanjem trške vještine pletenja jalbe. U sklopu izložbe bit će održane i radionice pletenja čipke.

Pletenje jalbe specifično je samo za ozaljski kraj, no, na međunarodnoj izložbi čipke posjetitelji će moći vidjeti čipku iz mnogih krajeva svijeta. Zanimljivo je da će posjetitelji moći naučiti kako se plete čipka, i to više različitih načina koji su specifični za određena podneblja.

Na prostoru sjeverozapadnog Pokuplja postupak pletenja jalbe ima dvojako značenje. Odnosi se na kapicu, odnosno pokrivalo za glavu udanih žena i na specifičnu tehniku izrade prozračne šupljikave tvorbe iz koje je kapica izrađena. Pletenje jalbe ostalo je kao vještina u Trgu, no, nažalost, nitko više ne zna do kraja izraditi kapicu od jalbe.

Izložba čipke bit će otvorena 29. travnja i trajat će do 2. lipnja. Ozalj će tako tijekom mjesec dana postati središnje mjesto izrade čipke.