Obilježen Dan europskog broja za hitne službe 112

Karlovački ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje, županijski odjel za europske poslove te Europe Direct Centar Karlovac obilježili su Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Obilježavanje je održano u OŠ “Braća Seljan” gdje je demonstrirano pružanje prve pomoći, mjerenje šećera i krvnog tlaka.

Sustav 112 u Republici Hrvatskoj uspostavljen je 2005. godine temeljem Odluke Vijeća europskih zajednica o uvođenju jedinstvenog europskog broja 112 iz 1991. godine. Osnovna zadaća mu je prijem svih hitnih poziva na broj 112, jedinstveni europski broj za sve hitne situacije na koji građani i turisti mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša.

U prošloj je godini bilo više od 46 tisuća poziva od čega je većina namjenskih, a 2016. je prošla bez katastrofa, elementarnih nepogoda ili velikih nesreća, kaže pročelnik karlovačkog DUZS-a Martin Barić.

 

Ako doživite nezgodu u bilo kojoj zemlji Europske unije pozivom na 112 dobit ćete pomoć, a koristi se i u Švicarskoj te Južnoafričkoj Republici, kaže Dina Šegavić iz Europe Direct Karlovac.