Posjetili smo najveći skijaški klub za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj

Na Sljemenu je sinoć održana humanitarna noćna utrka “Skijaj za skijaše”. Organizirao ju je Rotarcat klub Zagreb Zrinjevac, a sav prihod namijenjen je Skijaškom klubu za osobe s invaliditetom “Sljeme”. Uoči utrke posjetili smo članove kluba na jednom od njihovih treninga.

“Skijaški klub za osobe s invaliditetom “Sljeme” osnovan je 2006. godine radi pozitivnog djelovanja skijanja na kvalitetu života osoba s invaliditetom. Do sada je ovdje skijati naučilo oko 200 djece i mladih s invaliditetom, a trenutno klub okuplja 30-ak aktivnih članova”, rekao nam je predsjednik kluba Luka Debeljak.

Boravak u prirodi, adrenalin i brzina neki su od razloga zbog kojih je skijanje najpopularniji zimski sport, a na prilagođen način njime se mogu baviti i gotovo sve osobe s invaliditetom. “Kada govorimo o osobama u invalidskim kolicima, one skijaju uz pomoć monoskije, a na svojim štapovima imaju i male skijice koje im pomažu u održavanju ravnoteže. Ako govorimo o slijepim i slabovidnim osobama, oni skijaju uz pomoć vodiča. Vodič skija ispred njih, a skijaš i vodič na kacigama imaju mikrofon i slušalice, pa komuniciraju pomoću bluetooth veze”, pojašnjava Debeljak.

Osim obuke novih članova, treneri među njima prepoznaju potencijalne vrhunske sportaše s kojima se potom sustavno radi. Primjer su Eva Goluža i Lovro Dokić, dobitnici nagrada Hrvatskog paraolimpijskog odbora za najperspetivnije mlade sportaše za 2016. godinu. Eva se nadavno vratila sa Svjetskog prevstva u alpskom skijanju za osobe s invaliditetom u Italiji, gdje je u kategoriji slijepih i slabovidnih osvojila 7. mjesto. Član kluba je i Damir Mizdrak, također vrhunski sportaš, koji je na Svjetskom prvenstvu osvojio osmo mjesto, također u kategoriji slijepih i slabovidnih.

Humanitarna utrka koja je održana na Sljemenu za cilj je imala prikupiti novac za pomoć klubu u nabavci posebne opreme za skijanje prilagođene vrsti invaliditeta. Za one koji nisu uspjeli doći, a žele podržati rad kluba, otvoren je poseban račun u PBZ-u, IBAN HR1323400091510836687, putem kojega možete podržati ovu akciju.