Bernarda Vuksan imenovana ravnateljicom DV Četiri rijeke

Nova ravnateljica Bernarda Vuksan, imenovana Odlukom Gradskoga vijeća 28. veljače, preuzela je dužnost vođenja Dječjeg vrtića Četiri rijeke.

Na Upravnom vijeću koje je jutros održano, ravnateljica je podnijela ostavku na mjesto člana Upravnog vijeća te je potpisala novi Ugovor o radu kojim su definirana prava i obveze ravnatelja Dječjeg vrtića sukladno Kolektivnom ugovoru, Statutu Dječjeg vrtića i Zakonima Republike Hrvatske.

Bernarda Vuksan punih 36 godina radi u predškolskom odgoju. U ratnim godinama bila je voditelj Ureda za humanitarnu pomoć pri Regionalnom uredu za prognanike i izbjeglice Karlovac te koordinator raznih humanitarnih organizacija za područje Županije. Dugogodišnje iskustvo karlovačke odgajateljice dodana je vrijednost u vođenju Dječjeg vrtića. Osim što je sudjelovala u razvoju vrtića kroz više od tri desetljeća, prepoznaje problematiku u ovoj djelatnosti i pronalazi rješenja sukladno trenutnim mogućnostima i trendovima, a u cilju podizanja kvalitete predškolskog odgoja u materijalnom i programskom smislu, poručuju iz Upravnog vijeća DV Četiri rijeke.

Pred Bernardom Vuksan su izazovi koje spremno prihvaća: „Jedna od prvih velikih zadaća je osiguranje svih organizacijskih preduvjeta za preseljenje djece u novoizgrađeni vrtić Rakovac. Iako se čini jednostavno i lagano, promjene su uvijek stresne za sve i moraju proći u što ugodnijoj atmosferi za djecu, roditelje i odgojitelje. Sljedećih dana obići ću sve objekte i porazgovarati s odgojiteljima kako bih dobila još dublji uvid u probleme s kojima se susreću. Međutim, za prepoznate probleme, kao što su dječja igrališta koja treba obnoviti i dopuniti spravama, ponudit ćemo rješenja i nastojati samostalno pronaći sredstva za financiranje njihove obnove. Obzirom živimo u digitalnom dobu smatram da bi objekte Dječjeg vrtića trebalo opremiti audio-vizualnom opremom kako bi prezentacije odgojnih sadržaja djeci bile što zanimljivije i dale što bolje rezultate“.

Svjesna situacije Vuksan napominje da će se u svom radu prvenstveno voditi potrebama djece koja su na prvome mjestu, potrebama i željama roditelja. Iako Dječji vrtić provodi cjelodnevne, skraćene programe, program predškole, alternativni Montessori program i program ranog učenja engleskog jezika, Vuksan ističe kako ima prostora i za nove programe kao što su likovni, dramski, folklorni i drugi programi o kojima će porazgovarati i s roditeljima kako bi se dobile informacije o interesu.

Materijalne potrebe su važne, ali Vuksan ističe da djecu u vrtiću mora dočekati atmosfera što sličnija obiteljskoj obzirom djeca u vrtiću provode minimalno šest sati dnevno. „Najvažnija je bezuvjetna ljubav i profesionalnost odgojitelja. Kroz redovita stručna usavršavanja i seminare omogućit ćemo našim odgojiteljima i stručnim suradnicima nova znanja u području pedagogije, psihologije, metodike, defektologije, logopedije i medicine kako bi bili što efikasniji u radu. Jedna od najvažnijih karika je u ovome lancu je upravo odgojitelj. Taj posao radi se isključivo s ljubavlju i nježnošću“, ističe Vuksan.