Do kraja godine ministarstvo branitelja dodijelit će 150 stanova

Ministar Medved u Karlovcu dodijelio dva, u Ogulinu jedan stan

Ministar branitelja Tomo Medved uručio je danas ključeve stanova dvojici ratnih vojnih invalida Grozdanu Lipošćaku iz Ogulina i Davoru Žuncu iz Karlovca, te Karlovčanki Marici Radočaj, supruzi poginulog hrvatskog branitelja.

Riječ je o stanovima koje je ministarstvo branitelja preuzelo od MORH-a i uredilo. Ukupno je samo u ovoj godini osigurano dodatnih 50 milijuna kuna za stambeno zbrinjavanje, a ministarstvo ove godine planira dodijeliti 150 stanova, 240 stambenih kredita, 120 financijskih potpora te sanirati 60 stanova.

– Što je snažan iskorak i model koji garantira da ćemo u idućih nekoliko godina riješiti 11.159 zahtjeva koji se nalaze u ministarstvu hrvatskih branitelja, izjavio je ministar Medved.

Stanove će korisnici otplaćivati, ali ne cijeli iznos, već ovisno o broju borbenih dana, postotku invaliditeta te nizu drugih uvjeta. Ministarstvo pregovara i s HPB-om za povoljnije kamate na kredite. U iduće dvije do tri godine u planu je riješiti niz pitanja koja muče braniteljsku populaciju.

-Stupanjem na snagu novog Zakona o hrvatskim braniteljima predvidjeli smo mjeru naknade za nezaposlenost. U Hrvatskoj postoji 82.000 hrvatskih branitelja koji nisu zaposleni i koji nemaju nikakva primanja. Oni su naš prioritet, dodao je ministar.

Novi Zakon očekuje se kroz nekoliko dana, a do kraja godine očekuje se i cjelokupna paleta modela za poboljšanje životnih uvjeta braniteljske populacije.

Inače u Karlovačkoj županiji bilo je 15.000 prognanika, a 10.000 stambenih jedinica bilo je srušeno za vrijeme rata. Zahvalnost ministarstvu koje je dodijelilo ove stanove izrazili su i župan Ivan Vučić, njegov zamjenik Josip Šafar te gradonačelnici Karlovca i Ogulina Damir Jelić i Jure Turković.