Biciklisti, pazite na slijepe osobe!

Dolazak proljeća većinu ljudi veseli, no nekima upravo ovo doba godine donosi poteškoće. Naime, s toplijim danima na ulicama je sve više biciklista, što ne bi bio nikakav problem kada bi svi poštovali prometna pravila. Najviše pritom trpe osobe s invaliditetom, kao najranjivija skupina u prometu.

Sanja Vergaš je slijepa osoba i kreće se uz pomoć bijelog štapa. Njen suprug Božo je slabovidan. Sanja i Božo zbog svog invaliditeta posebno su ugrožena skupina pješaka, a najveći im problem predstavljaju nesavjesni biciklisti. “Na pješačkim prijelazima svakodnevno doživljavamo da biciklisti ne prelaze cestu gurajući bicikl, već vozeći ga, i to ne po dijelu označenom za bicikliste, nego baš po pješačkom prijalazu. Nama koji se krećemo uz pomoć štapa ili pratnju to nije nimalo ugodno, čovjek se prestraši. Problem je i u tome što mi prelazimo cestu na znak zvučnog semafora, a zbog biciklista koji sjede na biciklima i čekaju da prijeđu cestu, ponekad niti ne možemo prići semaforu da bi uopće čuli signal za prijelaz. Također, biciklisti masovno ne poštuju obavezan smjer vožnje označen na biciklističkim stazama na nogostupima, već voze u pogrešnom smjeru. Nemam ništa protiv vozača bicikala, ali trebali bi poštivati prometnu signalizaciju kao što to moraju i vozači automobila”, poručuje bračni par Vergaš.

Ovakve situacije nisu iznimka već problem s kojim se osobe s invaliditetom susreću svakodnevno, i to na brojnim lokacijama – na prijelazu kod Autobusnog kolodvora, na  tržnici, Banijskom mostu, Korzu…

Iz policije apeliraju na vozače bicikala da se pridržavaju prometnih pravila i propisa koje su kao sudionici u prometu dužni poštivati. Za bicikliste koji krše Zakon o sigurnosti prometa na cestama nepropisno vozeći nogostupima i pješačkim stazama predviđena je novčana kasna u iznosu od 300 kuna. Zato, ali prije svega zbog zaštite ranjivijih skupina u prometu, razmislite ugrožavate li svojim kretanjem nekoga slabijega od sebe.