“Dajmo djeci korijene i krila” u Ogulinu

Ogulinski Dječji vrtić Bistrac 74. je vrtić u Hrvatskoj u koji je stigla vrijedna donacija i to u obliku tradicijskih drvenih igračka proizvedenih u Mariji Bistrici. Donacija je sastavni dio projekta “Dajmo djeci korijene i krila” Radija Kaj i Etnografskog muzeja iz Zagreba, kojeg financijski podupiru Karlovačka županija i Grad Ogulin. Djeci u Bistracu igračke su uručili župan Karlovačke županije Ivan Vučić i gradonačelnik Grada Ogulina Jure Turković.

Dječji vrtić Bistrac zbrinjava 135-ero djece u primarnom programu, a kroz pet vrtićkih i jednu jasličku skupinu, provode i program predškole te program opće igraonice. Djeca, odgajateljice i ravnateljica Ivanka Turković oduševljeni su doniranim igračkama koje su Bistracu stigle u sklopu ovog projekta, a kao znak zahvalnosti, prisutnima su izveli kulturno-umjetnički program.

Karlovačka županija sa zadovoljstvom se uključila u projekt već treći put. Prvi put su igračke donirane vrtiću Švarča u Karlovcu, drugi put vrtiću Resica u Dugoj Resi i sada ogulinskom vrtiću Bistrac. Župan Ivan Vučić ističe važnost njegovanja tradicije na ovaj način jer djeca ne smiju zaboraviti svoje korijene. Kroz ovaj projekt, ne samo da se djeca vraćaju korijenima, nego se i oživljavaju stari zanati na području Grada Ogulina, Karlovačke županije i cijele Hrvatske.

Gradonačelnik Ogulina Jure Turković izrazio je zadovoljstvo što je ovaj projekt stigao u Ogulin jer će on dodatno oplemeniti rad vrtića. Pritom je istaknuo da je Ogulin jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti demografskim porastom i ulaganje u vrtić je jedan od prioriteta Grada.

“Dajmo djeci korijene i krila” veliki je hrvatski odgojno-obrazovni projekt kojega Etnografski muzej iz Zagreba i Radio kaj zajedno provode već četiri godine. Projekt trajno podržavaju Narodne novine i Janaf pa su uz igračke djeca dobila i poklon paket crtaćeg pribora Narodnih novina. Zahvaljujući projektu djeca se u vrtićima upoznaju s dijelom hrvatske kulturne baštine i tradicijskim hrvatskim vrijednostima. Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.