Hrvatske šume ni ove godine nemaju u planu razminiranje u Karlovačkoj županiji?

Ove godine HCR će u Karlovačkoj županiji razminirati tri kvadratna kilometra u devet općina

Ove godine u planu je u Karlovačkoj županiji od mina očistiti tri kvadratna kilometra, najavio je to v.d. ravnatelja HCR-a Ante Brkljačić. Naime u našoj županiji ostao je još 51 kvadratni kilometar minski sumnjivog prostora, od čega je 13 kvadratnih kilometara pod minama.

– Do sada je za razminiranje u Hrvatskoj ukupno uložena 5,1 milijarda kuna, a za ovu godinu osigurano je 507 milijuna kuna, od čega su 62 posto EU sredstva iz strukturnih fondova. Ostatak će se osigurati iz državnog proračuna kao i od donacija, kazao je Brkljačić.

Nepune 22 godine od rata u Hrvatskoj se u tlu nalazi još uvijek 43 tisuće mina. Minski su zagađena 63 grada i općine u devet županija, a Karlovačka je četvrta po količini nerazminiranog područja. U Karlovačkoj županiji ove godine projekti razminiranja bit će provedeni u devet općina, a najveći su na području Barilovića koji bi trebao biti u potpunosti očišćen od mina. Razminirat će se i na području Cetingrada, Generalskog Stola, Josipdola, Rakovice, Tounja, Plaškog i Saborskog.

– Radi se o područjima gdje nema opasnosti za ljude, teško dostupnom području koje je tako i onako obilježeno s tablama od strane HCR-a, dodao je župan Ivan Vučić.

Upravo to gdje ljudska noga ne može tako lako doći najveći je problem. Oko 97 posto miniranog i minski sumnjivog područja otpada na šume, a tu najviše problema stvaraju Hrvatske šume, koje su ove godine za razminiranje šumskog predjela izdvojile 23 milijuna kuna.

– Koliko vidim ni ove godine oni nisu planirali razminirati na području naše županije, njihovi su prioriteti negdje drugdje. Međutim naša zadaće je, ali i pravo da tražimo da oni površinu kojom raspolažu počinju efikasnije razminiravati. Imamo situacija da ljudi koji imaju privatne šume u okruženju šuma koje su u vlasništvu Hrvatskih šuma, ne mogu doći do svog posjeda, a žele ga razminirati. Međutim Hrvatske šume nisu zainteresirane da se dio prostora koji vodi do tih privatnih šuma razminira. Taj problem se mora riješiti na višoj razini pa ako treba i na razini ministarstva, naglasio je županijski koordinator za razminiranje Bernardo Pahor.

Svjesni tog problema su i u HCR-u pa je v.d. ravnatelja najavio da će biti zakazan sastanak s predstavnicima Hrvatskih šuma, kako bi se ova situacija što prije riješila.