U Budačkoj Rijeci proizvode se šampinjoni – domaće tržište sve više traži hrvatski proizvod

Od proizvodnje repromaterijala za gljive do ozbiljne proizvodnje šampinjona. Tako bi se ukratko mogao upisati put tvrtke GEA COM koja u Budačkoj Rijeci proizvodi gljive. Tvrtka trenutno zapošljava 21 osobu, a tijekom sezone još dodatnih desetak. Godišnje proizvede od 520 do 600 tona šampinjona isključivo za hrvatsko tržište koje se zahvaljujući akciji ministarstva poljoprivrede koja promovira domaće proizvode, sve više okreće upravo hrvatskim proizvodima.

Vlasnik Saša Gale ističe kako su zahtjevi tržišta još veći, a kvaliteta domaćih proizvoda je neupitna i neusporediva s uvoznim pa tako planira i proširiti proizvodnju, odnosno asortiman te proizvoditi bukovače, a proširenje planira financirati europskim sredstvima.

Proizvodni pogon danas su obišli državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i HDZ-ov kandidat za župana Damir Jelić.

– Na području Krnjaka i čitavog slunjskog kraja jedno radno mjesto znači kao 10 u Karlovcu, a 10 u Karlovcu kao 100 u Zagrebu. Stoga se uistinu divim kada vidim što je sve moguće i kakvu je kvalitetu moguće postići hrvatskim umom, naglasio je Jelić

Iz ministarstva poljoprivrede već najavljuju kako će uskoro biti raspisan natječaj za mjeru 4.1. za proširenje kapaciteta proizvodnje, no ove godine bez negativnih posljedica.

– U pripremi su sektorski natječaji, tako da neće više biti pristup kao što je bio u prijašnjim natječajima gdje su svi sektori bili u okviru jednog natječaja. Sada će biti sektorski natječaji kako bi pojedine grane proizvodnje imale zaseban natječaj i na taj način će samo kvalitetni projekti u sektoru proći, najavio je Majdak.