Još uvijek se traga za gotovo 2.000 osoba nestalih u Domovinskom ratu

“Pitanje nestalih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu” bilo je tema okruglog stola koji je večeras održan u karlovačkoj Gradskoj knjižnici. Cilj događanja, koje je organizirao Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, je potaknuti ubrzavanje rješavanja ovog problema, s posebnim osvrtom na Karlovačku županiju.

Čak i nakon 25 godina koliko je prošlo od Domovinskog rata u Hrvatskoj, još uvijek postoje brojne obitelji koje ne znaju sudbinu svojih najdražih. Upravo ta činjenica bila je motiv za organiziranje okruglog stola na temu nestalih branitelja i civila, rekao nam je organizator Tomislav Katić. Istaknuo je da se na području Karlovačke županije još uvijek traga za 160 osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Na državnoj razini, nestalima se smatra gotovo 2000 osoba, kaže predsjednica Saveza obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir. Za njihove obitelji, dodala je, neizvjesnost i nemir osjećaji su koji ih svakodnevno prate već 25 godina, osjećaji koji ih tjeraju u potragu za istinom i zahtjevaju veći angažman od institucija.

Da se može više i bolje, slaže se i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i voditelj Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić. Otkako je na ovoj funkciji, kaže, učinjeno je mnogo s ciljem ubrzanja rješavanja problema nestalih. “Preuzeo sam ovu funkciju godinu dana i mogu reći da smo u tom periodu u potpunosti promjenili poslovni proces. Prikupili smo sva moguća pomagala, napravili iskorak u vezi s pretraživanjem terena i uključivanjem nekih znanstvenih metoda kao što su dronovi i bespilotne letjelice za snimanje i ispitivanje zemljišta i zraka. Koristimo kadaver pse, obučene za pronalaženje ljudskih ostataka, a nabavili smo i novi, najsuvremeniji georadar za pretraživanje terena, kaže Sučić. Iz resornog ministarstva, uz ove mjere, navode i podizanje kvalitete suradnje s DORH-om, MUP-om, sigurnosno-obavještajnom zajednicom, ali i obiteljima nestalih branitelja i civila, koje su važna karika u ovom procesu. Jedan od načiona kako doći do istine su i ovakve tribine, poručeno je iz Karlovca.