Otvorena prva faza Razvojnog centra – cilj stvoriti uvjete za 35 do 40 poduzetnika

U Razvojni centar Županijske komore Karlovac uselili su prvi mladi poduzetnici. Riječ je o Centru za inovacije u savjetovanju Viktorije Kunštek i Borisa Stanića koji su u prvih mjesec i pol dana rada predali 21 projekt. Nekoliko dana u poduzetničkom inkubatoru je i SIPA elektronika tvrtka za razvoj i proizvodnju uređaja u kojoj su se zajednički udružili Matija Alanović i Izidor Lesić i koji napominju da posao ne bi pokrenuli da nisu dobili ovaj prostor.

Upravo zato i služi poduzetnički inkubator, prva faza razvoja Razvojnog centra u kojem mladi poduzetnici i inovatori imaju podršku komore i opremu za pokretanje tvrtke i to u prostoru kojeg prvu godinu ne plaćaju niti kune.

– Drugu godinu plaćaju simboličnu naknadu, treću godinu nešto više, ali i dalje manje od klasničnog komercijalnog najma. Trenutno imamo prostor za osam poduzetnika, a želja nam je stvoriti uvjete za njih 35 do 40 i to će biti najveći takav centar u regiji. Želja nam je i da poduzetnici nakon nekoliko godina razvoja poslovanja traže i veći prostor. Međutim mi ovdje ne želimo sve djelatnosti kao neki centri u Hrvatskoj, već samo one koje su temeljene na znanju i uz primjenu visokih tehnologija i inovacija, naglasio je predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman.

Prostor su službeno otvorili gradonačelnik Damir Jelić i župan Ivan Vučić.

– Svaka osoba koja sebi mora priskrbiti plaću je vrijedna poštovanja i imat ćete nas kao potpuni servis bez obzira iz koje institucije dolazili jer nam je cilj služiti zajednici, izjavio je gradonačelnik Jelić.

– Ovo rađanje je sigurno dobar poticaj i vama, ali i svima koji još nisu našli svoj prostor, poručio je župan Vučić.

U zadnjih pet godina u Karlovačkoj županiji otvoreno je 250 novih tvrtki godišnje, a 59 posto prihoda dolazi upravo od industrije, industrije koja treba mlade i inovativne ljude koji će stvarati nove proizvode i nova radna mjesta.