Petnaesta srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu

„Moja molitva je moja bol“, riječi su Margarete, članice i štićenice Udruge Job, koja je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa svjedočila svoju vjeru prigodom petnaeste srijede Velike pobožnosti svetom Josipu. Pojasnila je da zbog bolova često ne može moliti određene molitve, već u trenucima najjače boli prikazuje patnju za druge ljude i moli Gospodina za snagu i pomoć.

Margareta boluje od teške kožne bolesti bulozne epidermolize kod koje svaki malo jači dodir izaziva bolove i tijelo joj je često prekriveno ranama, a oboljeli su poznatiji kao „djeca leptiri“. Unatoč tome, utjehu i snagu pronašla je u Bogu, vjeri i članovima Udruge Job, a posebnu zahvalnost iskazala je pokojnom fra Zvjezdanu Liniću i vlč. Dragutinu Goričanecu, osnivaču Udruge, jer su je oni naučili kako praštati i ljubiti bližnjega. Vjernicima je prepričala i svoje dojmove sa hodočašća u Lourdes u Francusku.

Druga štičenica Udruge, Snježana, koja boluje od cerebralne paralize, izrazila je zahvalnost svojoj sestri koja je prilikom odlaska na fakultet posebno molila za nju jer ju je morala ostaviti samu, a za vrijeme studiranja upoznala je vlč. Goričaneca i tako ju povezala s Udrugom Job. Vjernicima je prepričala anegdotu sa hodočašća u Međugorje gdje se nakon dugo godina ispovijedila. Tada je nastojala izbjeći ispovijed kod vlč. Goričaneca i prolazila sve ispovjedaonice kako bi se uvjerila da nije u jednoj od njih. Napokon, kada se ohrabrila uči s druge strane bio je upravo vlč. Goričanec. Snježana je posvjedočila kako se od te ispovijedi i od ulaska u Udrugu Job njezin život promijenio i ona se počela suočavati sa svojom bolešću.

Uza sve što su izrekle, posebno svjedočanstvo ovih dviju vjernica bila je radost koja je isijavala iz njih i pozitivan stav prema životu i križu koji nose, čime su svima nama pkazale kako često prigovaramo i tužimo se na mnoge stvari koje su u odnosu na njihove tegobe i križeve prava sitnica, te da bismo morali biti strpljiviji i zahvalniji na svemu što nam je Bog darovao.

Ovu srijedu svetu misu predslavio je vlč. Dragutin Goričanec, povjerenik za pastoral osoba s posebnim potrebama i osnivač Udruge Job, u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta, a pjesmom ju je obogatio zbor Svetišta „Sveti Josip“.

Vlč. Goričanec propovijedao je o čestoj pojavi kod vjernika, kod katolika, a to je nedostatak ljubavi i dobrote za one s određenim manama i one koji su u životu zastranili i idu krivim putem. Ispričao je iskustvo kada je uspio pridobiti jednog alkoholičara da dođe na misu zornicu što je iznenadilo prisutne vjernike. „Bili su iznenađeni jer nisu molili s vjerom. Da su molili s vjerom za njega, bilo bi normalno što se pojavio u crkvi jer je Božja milost djelovala.“ – pojasnio je propovjednik. Vlč. Goričanec naglasio je da su ljudi često u napasti da sve postignu na brzinu i kada ih osoba s nekom manom ili problemom odmah ne posluša tada ju odbacuju. „A poželjno je da se molimo za dobrotu prema toj osobi, za dar prijateljstva i kada ta osoba doživi da smo joj prijatelji poželjet će s nama ići k Isusu.“ – istakuno je predvoditelj misnog slavlja i pri kraju propovijedi pozvao vjernike da mole svetog Josipa i svetu Mariju da im pomognu dobrotom osvajati ljude za Isusa.