Medalja gradonačelnika Robertu Fajtu

U travnju prošle godine karlovački fotoreporter Robert Fajt iz požara koji je zahvatio susjedni stan spasio je 17-godišnjeg mladića. Za svoj je hrabri i požrtvovni pothvat dobio priznanje Ponos Hrvatske, a danas i medalju gradonačelnika.

Mladić je na štednjaku pržio krumpiriće i zbog umora uslijed noćnog učenja odlučio malo prileći, no zaspao je i na štednjaku je izbio požar koji se ubrzo proširio kuhinjom. Srećom, smrad nagorjele plastike prvi je osjetio njegov susjed Robert s trećeg kata, koji je krenuo provjeriti o čemu je riječ. U stan je mogao ući samo puzeći te je u nekoliko navrata zbog gustog dima ulazio i izlazio kako bi pokušao ugasiti vatru. U posljednjem ulasku pronašao je mladića kojeg je izvukao iz stana.

Puno puta u svakodnevnom životu razmišljamo o površnim stvarima, a primjer Roberta Fajta pokazuje nam impuls koji izlazi iz čovjeka, a nosi požrtvovnost za spašavanje ljudskih života, istaknuo je između ostaloga gradonačelnik Damir Jelić.

Iako Fajt ne želi priznati svoju hrabrost, već kaže kako je činio svoju građansku dužnost, ostaje činjenica da je reagirao u pravom trenutku na pravi način i spriječio moguće veće posljedice.