Jelić župan; Mandić i Petračić u drugi krug

Situacija je jasna – nakon jučerašnjih izbora novi župan Karlovačke županije je HDZ-ov Damir Jelić. Odio je pobjedu u prvom krugu ostavivši iza sebe SDP-ovog Ivana Vukovića, predstavnika Živog zida Hrvoja Hoffmana, MOST-ovog Marinka Marinovića, i prema nekima najvećeg gubitaša ovih lokalnih izbora – HNS-ovu Marinu Novaković Matanić.

Jelić se i prvi obratio javnosti. Zahvalio se medijima i građanima na solidnom odazivu. Čestitao je stranačkom kolegi Juri Katiću koji je također odnio pobjedu u prvom krugu u Slunju. HDZ-ovi kandidati u svim ostalim gradovima idu u drugi krug. Što se općina tiče – odnijeli su pobjedu u osam njih, dok su u isto toliko njih izgubili.

U samom ”fotofinišu” jučerašnjih izbora, u drugi krug borbe za prvog čovjeka Karlovca ušli su HDZ-ov Damir Mandić i nezavisni Davor Petračić. Petračiću je svega stotinjak glasova više bilo dovoljno da s drugog mjesta potisne Ivana Vilibora Sinčića. Uz zahvalu, Petračić je danas i pozvao birače ostalih kandidata da ga podrže za dva tjedna jer smatra da su Karlovčani ipak pokazali veliko nezadovoljstvo dosadašnjom politikom vladajućih. Iznenadio ga je rezultat Živog zida, a dodao je i da žali što u Gradskom vijeću neće biti HNS-ovog Nikole Badovinca.

 

U Lasinji, Saborskom i Rakovici pobjednici izbora bili su poznati još prije izbora jer je kandidat bio samo jedan. Sve po starom je u Bariloviću, Bosiljevu, Generalskom stolu, Josipdolu, Kamanju, Krnjaku i Vojniću. U još šest općina načelnik je poznat nakon prvog kruga – najveće iznenađenje izbora je pobjeda nezavisne Marine Kalić u Cetingradu, u Netretiću HSS-ov Marijan Peretić, u Plaškom SDP/DSS-ov Pero Damjanović, te u Žakanju također iznenađenje je pobjeda nezavisnog Danijela Jurkaša.