Petračić: Trebaju nam konkretne mjere za zaštitu od poplava, a ne kozmetički zahvati

Gradska vlast nema strategiju ni plan kako otkloniti izlijevanje karlovačkih rijeka, poručio je Davor Petračić s konferencije za medije koju je održao u Logorištu. Plan koji su prezentirali predstavnici Hrvatskih voda u gradskoj vijećnici govori kako sljedeće četiri godine neće biti učinjeno ništa po pitanju sustava obrane od poplava.

Gospoda iz Hrvatskih voda do sada nisu pokazala nikakav projekt, nego samo idejna rješenja, kaže Petračić. Ekonomske analize su pokazale da je trošak izgradnje cijelog sustava obrane od poplava, odnosno projekta iz 80-ih godina oko milijardu kuna. Procijenjena šteta od poplava od Karlovca do Siska je oko četiri milijarde.

Hrvatske vode moraju napraviti neki plan što prije, prezentirati ga Karlovčanima kako bi mogli dati svoje primjedbe jer vremena za čekanje nema, kaže Petračić.

Sadašnji plan Hrvatskih voda ukazuje na nelogične poteze jer se bavi izgradnjom nasipa nizvodno od grada Karlovca, što će zasigurno povećati poplavni val i grad bi mogle plaviti vode koje su već prošle kroz njega. U obranu od poplava se mora krenuti što prije i konkretnim mjerama koje rješavaju problem poplava u Karlovcu, a ne kozmetičkim mjerama koje daju dojam da se nešto radi.

Rješenje je vrlo jednostavno, samo ga treba primijeniti, poručuje Petračić.