Državni tajnik Majdak kod ozaljskih mljekara

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak posjetio je dva OPG-a na području Grada Ozlja koji se bave mljekarstvom kako bi ih uputio u mogućnosti koje im se nude i upoznao se s njihovim problemima.

OPG Ivice Puškarića iz Polja Ozaljskog bavi se mljekarstvom već dugi niz godina. Vlasnik Ivica posao je nastavio od roditelja koji mu i dalje pomažu. Imaju ukupno 50 grla, od toga 35 muznih krava. Trenutno proizvode 500 litara i isporučuju ga bivšem KIM-u.

Drugi OPG Ivana Puškarića nalazi se u Zorkovcu i također se bavi proizvodnjom mlijeka. Priča je slična kao i kod prethodnog, posao je nastavio od roditelja, imaju 30 krava, 20 junica. Dnevno proizvedu 800 litara mlijeka koje isporučuju Dukatu.

U cjelini su zadovoljni s rezultatima svog poslovanja, ali najviše ih muči cijena mlijeka, ne samo što je niska nego je i nestabilna pa im je teško ulagati i planirati dugoročno.

Vlasnike OPG-a muči i komplicirana procedura kandidiranja na razne natječaje, a u tome bi im mogle pomoći lokalna i regionalna samouprava te Ministarstvo poljoprivrede.

Spremnost Ministarstva da pomogne poljoprivrednicima svjedoči i posjet državnog tajnika Tugomira Majdaka ovim proizvođačima mlijeka ozaljskog kraja kako bi ih uputio u mogućnosti koje im se nude, ali i čuo koji ih problemi muče. S Majdakom su mljekare posjetile gradonačelnica Ozlja i buduća zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar.