Velik broj požara dimnjaka

112

U prošloj godini zabilježeno je 48 požara dimnjaka, ove godine već ih je bilo 37 pa se očekuje da će broj požara premašiti 50. S ciljem prevencije, ali i prepoznavanja požara predstavnici Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca, tvrtke Dimnjačar i Inkasator održali su konferenciju za medije.

Nestručno priključivanje peći etažnog grijanja na zajednički dimnjak, neispravno loženje bez dovoljno kisika i temperaturom dimnih plinova ispod točke rosišta, oštećenja tijela dimnjaka prilikom adaptacije stanova i ugradnja elektroinstalacija po tijelu dimnjaka, nedostupnost taložnica u drvarnama i privatnim prostorima, ugradnja kotlova u kamine i priključenje peći na pelete na neodgovarajuće dimnjake, spajanje napa na dimnjake, neredovito čišćenje samo su neki od problema s kojima se na terenu susreću dimnjačari.

 

A kako prepoznati da se dimnjak zapalio:  čut će se pucketanje, osjetit će se miris dima, dim će se zadržavati u prostoru ili u katovima iznad pogotovo ako su peći spojene na pomoćne dimnjake, ventilaciju ili na nešto što ne služi za odvod dima. Ako se izađe iz zgrade na vrhu dimnjaka bit će vidljiv crni gusti dim nakon čega će se pojaviti i iskre.

Ono što možete učiniti u tom slučaju je zatvoriti vratašca na peći. Treba brzo reagirati, upozoravaju vatrogasci jer u dimnjaku se vrlo brzo stvara visoka temperatura i do 1800 stupnjeva.

Još jednom je upućen apel vlasnicima stanova da oslobode vatrogasne puteve u zgradama od namještaja te da prostor oko dimnjaka očiste od svega zapaljivoga.

 

Iz Inkasatora poručuju kako će rado pomoći i konzultirati građane, osobito prilikom obnove i rekonstrukcije stana. Apeliramo na građane da se posavjetuju s tehničkom službom Inkasatora ili dimnjačarima. Ima i primjera gdje građani spajaju peći na rezervne dimnjake u zgradama, što isto nije dozvoljeno jer nisu projektirani da bi se u njima ložilo više dana, kažu iz Inkasatora.