Dani draganića

Generalski Stol proslavio Dan općine i nebeskog zaštitnika sv. Antuna

Velika pažnja posvećuje se demografskim mjerama i zadržavanju mladih u općini. Poručio je to načelnik općine Generalski Stol Alen Halar sa svečane sjednice vijeća u povodu dana općine. Sjednicom su nastavljene Antunovske svečanosti kojima se obilježava dan općine, a i ove godine organizirane su brojne sportske, kulturne i zabavne manifestacije.

Prije 25 godine osnovana je općina Generalski Stol. Od te 1993. do danas napravljeno je mnogo, iako su zadnje krizne godine ostavile traga na životu ove općine. Ipak, u prošloj je godini odrađen niz projekata, od asfaltiranja nerazvrstanih cesta, preko rekonstrukcije dijela javne rasvjete, zamijenjen je dio vodoopskrbne mreže te odrađen niz manjih projekata i ishođena dokumentacija za dio planiranih.

Imali smo jedan od radosnijih događaja u općini, a to je bilo otvaranje našeg vrtića u jesen. Uz pomoć grada Duge Rese, odnosno DV Duga Resa vrtić u Generalskom Stolu za sve mališane predškolskog uzrasta, koji evo funkcionira godinu dana i jako smo zadovoljni., kazao je načelnik Alen Halar.

Oko 500 tisuća kuna svake godine izdavaja se i za asfaltiranje nerazvrstanih cesta, a prošle godine asfaltirano je oko kilometar i pol. Uređena su i groblja te mrtvačnice na području općine, a radilo se i na dopunama prostornog plana. Ipak, kao što je načelnik istaknuo, najviše pažnje pridaje se najmlađim stanovnicima općine.

Već spomenute nekakve mjere demografije koje provodimo: osigurali smo sredstva za udžbenike za sve osnovnoškolce s područja općine, izdvajali smo novce za funkcioniranje vrtića, naknada za novorođenčad, prijevoz srednjoškolaca, nastavljamo i ulaganje u udruge, dodao je Halar.

U svemu je neizostavna i pomoć županije, a župan Damir Jelić rekao je da ima puno izazova, kao i u ostalim jedinicama lokalne samouprave. Posebno je istaknuo projekt izgradnje školske sportske dvorane, obnovu mosta te vodovodne mreže u Bukovlju.

Jedino što vam mogu jamčiti je da smo otvoreni i da treba preskakati dio hvalospjeva i učinkovito mjeriti što je učinjeno. To je ono što mi i činimo, ako su danas izrečena tri izazova i projekta, za godinu dana kad stanem na ovu govornicu bilo bi korektno da se opet pozovem na ta tri i kažem vama ili položim račune koji je pomak po pitanju ta tri ili nešto drugo što ćete vi ovdje, domaći definirati, poručio je Jelić.

I ove godine proslavi Dana općine Generalski Stol prisustvovali su brojni gosti iz susjednih gradova i općina, ali i prijateljske općine Marčana pokraj Pule.