KABA

Konferencija “City Upgrade”

Hrvatska udruga gradova u suradnji s Gradom Karlovcem održala je tehnološku konferenciju za lokalnu samoupravu pod nazivom “City upgrade” u Aquatici. Predstavljena su informatička rješenja koja se danas primjenjuju u praksi i pogodna su za primjenu u drugim gradovima.

Na konferenciji je bilo riječi o aktualnim državnim informacijskim projektima i planovima za budućnost. Za sve predviđeno sredstva su osigurana u Europskim fondovima, a krajnji rok za realizaciju je 2023. godina, no moguće je da to bude već sljedeće godine, najavio je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Karlovac je jedan od vodećih gradova po primjeni digitalne tehnologije, a prema riječima gradonačelnika Damira Mandića, trenutno je u tijeku izrada strategije Smart cityja, odnosno Pametnog grada. Cilj je da digitalna transformacija bude zagarantirana dugoročno, bez obzira na to tko je na vlasti.

Kako bi se sva raspoloživa sredstva bolje iskoristila, između gradova i države se treba razviti bolja komunikacija, a građane poticati na edukaciju za razvoj digitalnih vještina, neki su od zaključaka ove konferencije.

 

omicron