21. Međunarodni festival folklora – najegzotičniji do sada

21. Međunarodni festival folklora okupio je ove godine ansamble s pet kontinenata. Sudjeluju Peru, Filipini, Indija, Finska i Kenija. Karlovački festival se dosad pokazao kao vrhunski organizator što mu iz godine u godinu osigurava i kvalitetne sudionike. Novost ove godine je manifestacija Okusi svijeta kroz koju sudionici i kroz jela i pića predstavljaju zemlje iz kojih dolaze.

Visoku kvalitetu ovogodišnjeg izdanja festivala jamči 20 uspješnih do sada, na kojima je nastupilo stotinjak grupa iz pedesetak zemalja svijeta. Tijekom tog razdoblja našu domovinu posjetilo je više od 3300 stranih sudionika, a u njihovim nastupima uživalo je više od 20 tisuća gledatelja.

Prema riječima direktora MMF-a Željka Štajcera, ovim se festivalom promovira hrvatski turizam i kultura te se naša domovina otvara prema svijetu, a svijet se približava našim ljudima. Tako se potiče širenje prijateljstva i međusobnog razumijevanja.

Da je festival visoko rangiran u svijetu, dokazuje i stotinjak prijava. Izabrano je pet izvrsnih grupa s pet kontinenata iz Perua, Filipina, Indije, Finske i Kenije, koje jamče najegzotičnij i najatraktivniji festival dosada.

Ove godine po prvi je put organizirana manifestacija Okusi svijeta, koja će se održati u četvrtak, 5. srpnja, kada će se svaka zemlja predstaviti svojim autohtonim jelima i pićima koje će posjetitelji moći kušati za simboličnu cijenu čime sudjeluju i u vrijednoj nagradnoj igri.

Generalni pokrovitelji su Grad Karlovac i Karlovačka županija te turističke zajednice gradova i općina kao i brojni donatori i sponzori. Izvršni organizator ovog festivala je Folklorni ansambl Matija Gubec, koji poziva sve da se pridruže festivalu od otvorenja 1. srpnja, u nedjelju u Šancu u 20 i 30 pa svakodnevno do subote 7. srpnja kada će se svečano zatvoriti.