Održana radionica za mlade poduzetnike – ‘Sedam koraka do kredita’

Već 6. godinu za redom Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) organizira besplatnu radionicu Sedam koraka do kredita kojoj je cilj da novi i postojeći poduzetnici usvoje znanja i vještine potrebne za dobivanje kredita. U četvrtak je u Županijskoj komori Karlovac organizirana jedna takva radionica.

Radionica je organizirana za početnike, za mlade poduzetnike i za žene poduzetnice. Za njih HBOR ima povoljne oblike kreditiranja s kamatnom stopom od dva posto, s dvije do tri godine počeka i 10 godina roka otplate. Moguće je sniženje navedene kamatne stope za 0.5 posto ukoliko se zaposli mlada osoba do 30 godina.

Petnaestak poduzetnika, od čega su u većini bili početnici, imali su priliku naučiti što je potrebno za dobivanje kredita, od pripreme dokumentacije, analize svojih postojećih mogućnosti i rizika, traženja potencijalnih izvora sredstava osim kredita do pregovora s bankama.

Cilj je dobro pripremiti poduzetnike za uzimanje kredita kako bi kasniji mogući problemi i rizici bili što manji, rekla je Draženka Draženović Kostelac, voditeljica HBOR-ova područnog ureda za Liku.

Minimalan iznos kredita je 80,000,00 kuna. Maksimalan iznos kredita za žene i mlade poduzetnike je 700,000,00 kuna i HBOR financira cijeli iznos. Za početnike je maksimalno do 1,800,000,00 kuna. No za taj maksimalni iznos je potrebno do 15 posto vlastitoga učešća.