Simpozij o povijesti Karlovca

Povodom rođendana Grada Karlovca u Velikoj je gradskoj vijećnici održan simpozij na temu: Prelazak grada Karlovca iz vojne pod civilnu vlast, u drugoj polovici 18. stoljeća. Domaćin je bio Grad, a organizirala ga je Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Zmajski stol u Karlovcu, Hrvatska akademska zajednica u Republici Austriji i Hrvatska paneuropska unija. Poseban gost ovog međunarodnog simpozija bio je nadvojvoda Karlo von Habsburg – Lothringen.

Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” Zmajski stol u Karlovcu ovaj je simpozij poklonila svome gradu kao rođendanski dar. Težište teme je na Karlovcu u 18. stoljeću, kada je prešao iz vojne u civilnu vlast i doživio svoj ekonomski procvat.

Prema riječima profesora Antonija Bosija, koji je izložio ovu temu na simpoziju, taj procvat omogućio je, prije svega, zemljopisni položaj Karlovca, ali i specifične društvene prilike tog vremena koje su bile vrlo složene.

Povijest je učiteljica života i od nje uvijek možemo učiti pa iako su se mnoge okolnosti promijenile od onda, Karlovac i danas ima brojne komparativne prednosti i valjalo bi ih dobro razvijati. Kao jednu od najboljih, profesor Bosio ističe turizam.

Uz predstavnike Družbe “Braća Hrvatskoga zmaja”, Hrvatske akademske zajednice u Republici Austriji i Hrvatske paneuropske unije, počasni gost bio je nadvojvoda Karlo von Habsburg-Lothringen, koji je također bio jedan od predavača na simpoziju. Zbog velikih doprinosa i potpore gradu Karlovcu njegovog oca Otta von Habsburg-Lothringena u vrijeme rata i poslije, te njega koji je veliki promotor Hrvatske u Europi, Karlovčani ga iznimno cijene.