Nagrada Energy Globe Karlovačkoj županiji i REGEA-i

U sklopu obilježavanja Energetskog dana, Karlovačkoj županiji i Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske REGEA-i svečano je uručena nacionalna nagrada „Energy Globe“, Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu. Riječ je o prestižnoj međunarodnoj nagradi koja se od 1999. godine dodjeljuje najboljim projektima usmjerenim očuvanju okoliša i održivom korištenju energije u 182 zemlje diljem svijeta.

Nagradu je Županija dobila za projekt obnove kotlovnice u Srednjoj školi Duga Resa. Zahvaljujući investiciji predviđene su uštede od oko 50 posto, a taj će novac, otprilike 155 tisuća kuna godišnje biti usmjeren za podizanje standarda u školama.

Svake godine dvije tisuće projekata iz cijelog svijeta natječe se za nagradu Energy Globe u 182 zemlje. Dakle, imamo 182 nagrade na nacionalnoj razini koje se dodjeljuju projektima održivog korištenja energije, a koji su primjer za rješavanje raznih energetskih problema diljem svijeta, poručila je direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Sonja Holocher Ertl.

Projekt Renew Heat provodio se u partnerstvu s Bosnom i Hercegovinom u sklopu IPA programa. Ova nagrada samo je poticaj da se i dalje nastavi s projektima energetske učinkovitosti u Karlovačkoj županiji koja sada ima priliku natjecati se i za globalnu nagradu Energy Globe kao nacionalni pobjednik.