Dani draganića

Otvorena izložba slika Ratka Janjića Jobe

"Škola plivanja" otvorena je do 31. kolovoza

“Škola plivanja” maštovit je naziv izložbe slika akademskog slikara Ratka Janjića Jobe, prve samostalne koju je održao u Karlovcu. Predstavio se sa 38 radova, većinom uljima na platnu, na temu mora, koje mu je najveća cjeloživotna inspiracija. Mnogi Karlovčani jedva su dočekali otvorenje izložbe u galeriji Vjekoslava Karasa, kako bi iz prve ruke pogledali remek djela ovog eminentnog hrvatskog umjetnika.

Ratko Janjić “Jobo”, kako ga od milja zovu prijatelji, jedan je od najvećih hrvatskih umjetnika, višestruko nagrađivan i iznimno cijenjen i izvan granica lijepe naše. Obzirom da je rođen u Splitu, u more se zaljubio još kao mali dječak, pa mu je ono postalo i nepresušna inspiracija za većinu objavljenih radova. Nekoliko slika, koje Janjić naziva “Prednjim dijelom izložbe”, nastale su davne 1993. godine i prikazuju teška, divlja, sjeverna mora. To su većinom gvaševi, akvareli i sepije. U drugom planu su ulja i akvareli naslikani prošle godine.

Organizatorica izložbe je voditeljica galerije Vjekoslav Karas, akademska slikarica Aleksandra Goreta, koja Janjićev rad prati već dugi niz godina i raduje ju što je napokon uspjela ovu izložbu organizirati u Karlovcu.

Izložba “Škola plivanja” za posjetitelje je otvorena sve do 31. kolovoza, pa svi koji žele zaroniti u bogati morski svijet Ratka Janića Jobe, ne moraju putovati u Dalmaciju, već trebaju samo posjetiti karlovačku galeriju.