Dani draganića

Međunarodni dan nestalih obilježen u Karlovcu

Međunarodni dan nestalih osoba obilježen je danas u Karlovcu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja je uz ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda prisustvovala događaju. Položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima “Četiri rijeke” na Trgu hrvatskih branitelja, nakon čega je u Nacionalnom svetištu Svetog Josipa služena sveta misa za sve poginule, ubijene, nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Obilježavanje je nastavljeno prigodnim programom kod Glazbenog paviljona.

Događaj su organizirali Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su ovom prilikom poslali apele državnoj vlasti i široj javnosti o rješavanju problema nestalih.

Od hrvatskih institucija očekujemo da zauzme čvrst stav prema Srbiji, istaknula je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. I dalje se ne zna istina o tome što je s 1922 osobe s područja Republike Hrvatske.

U Domovinskom ratu Karlovačka županija je među onima koje su najviše stradale. S ovog područja još se traga za 81 osobom.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nabrojao je brojne aktivnosti koje se u Hrvatskoj provode još od 1991. godine te najavio i pripremu Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu i Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Razumijevanje težine ovog problema, ali i obećanje da će pružati i dalje svu potporu podijelila je ovom prilikom predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Domaćini događanja su bili Grad Karlovac i Karlovačka županija, a uz državni vrh, prisustvovali su predstavnici lokalne i županijske vlasti, kopnenene vojske, Ministarstva unutarnjih poslova te oko 200 članova udruga Saveza obitelji nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja iz cijele Hrvatske, od Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, Pakraca, Lipika, Petrinje, Siska do Čakovca, Varaždina, Zagreba i Zadra.