Dvostruko slavlje braka – tajna za zajednički život: ljubav, povjerenje i zajedništvo

Ratimir Cindrić i Željka r. Križanić obnovili su nakon 50 godina svoje bračne zavjete u nedjelju 2. rujna 2018. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu za vrijeme misnog slavlja koje je predvodio mons. Antun Sente, župnik i rektor.

Ratimir i Željka sklopili su brak 31. kolovoza 1968. u matičnom uredu u Karlovcu, a nekoliko dana kasnije u crkvi svetog Ćirila i Metoda u Ljubljani u Bežigradu. Upoznali su se u Zagrebu dok je Željka studirala socijalnu psihologiju, a Ratimir je stanovao na katu ispod Željkine studenske sobe. Nakon vjenčanja nastanili su se u Karlovcu u obiteljskoj kući Željkinih roditelja koji su bili poznati mesari u Karlovcu. U braku su obdareni kćerkom Benardom i sinom Igorom te imaju četvero unuka.

Kao recept dugogodišnjeg zajedničkog života ističu tri vrijednosti: ljubav, povjerenje i zajedništvo. Uz brojne radosti zajedništva bilo je i punu iskušenja. Među prvima iskušenjima bio je težak Ratkov posao u ondašnjim Željeznicama. Radio je kao stjuard, a kasnije kao inspektor. Zbog zahtjevnosti posla veoma su rijetko bili zajedno. Susreti su se odvijali na željezničkoj stanici gdje je Ratko predao svojoj ženi Željki torbu s prljavim vešem, a od nje uzeo čito rublje, te nastavio vlakom na neku novu destinaciju gotovo po čitavoj Europi.

Zbog čestog izbivanja Ratko je potražio novo zaposlenje. Pronašao ga je u Karlovcu, naprije u Agorprometu, a zatim u ŽEČE-u gdje je radio do mirovine. Za to vrijeme Željka je radila u tvornici sanitetskih materijala u tri smjene, zatim u trgovačkom poduzeću “Tekstil” u Karlovcu i brinula o djeci i roditeljima.

Dubovački župnik zahvalio je slavljeničkom paru te im u znak zahvale darovao prigodnu svijeću i raspelo s logom Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Župni zbor “Sveti Josip”, čiji su slavljenici članovi, pod ravnanjem s. Blandine Rakarić i uz orguljsku pratnju Krešimira Klarića na spomenutom su misnom slavlju posebno svečano pjevali.

Istoga dana na sljedećem misnom slavlju sudjelovali su bračni par Milan i Dalma Fabijanić koji su slavili 40. obljetnicu kršćanskog braka. Naime, bračni par Fabijanić već više godina živi u Minessoti. Pri kraju misnog slavlja mons. Sente blagoslovio je bračni par Fabijanić te im darovao prigodnu svijeću s logom Josipova Svetišta. Okupljeno mnoštvo pljeskom je pozdravilo i čestitalo slavljenicima koji su svoj brak sklopili 2. rujna 1978. godine u Orahovici.