KABA

Počinje razminiranje 116 tisuća m2 na području Ličke Jesenice

Počelo je razminiranje 116.300 m2 površine u Saborskom. Posao, koji bi trebao trajati 25 radnih dana, obavit će tvrtka Heksogen. Cijena radova je 1.033.907,00 kuna, a 350.000,00 kn su novci Karlovačke županije.

Nakon prvotnog uvođenja u posao, pirotehničari odmah započinju I s radovima. Radi se o šumskom terenu u Ličkoj Jesenici, Gospodarskoj jedinici Hrvatskih šuma Titra-Javornik, kojeg će razminirati tvrtka Heksogen, kao nositelj posla, uz podizvoditelja tvrtku Capsula Interna.

U Republici Hrvatskoj trenutno je 376 km2 minski sumnjivog područja. Od toga je 48 km2 na području Karlovačke županije, u kojoj je poljoprivredno zemljište u cijelosti razminirano, a ostalo je šumsko područje.

Karlovačka županija jedina je županija koja financijski sudjeluje u razminiranju svojeg područja, na ovom projektu s 350 tisuća kuna. Također s 350 tisuća kuna projekt podržavaju i Hrvatske šume.

Svojim radom u Saboru za razminiranje Karlovačke županije zauzeo se zastupnik s ogulinskog područja Tomislav Lipošćak koji je istaknuo brojne koristi ne samo za Hrvatske šume, nego posebno za mještane, lovce i ostale koji će sada ovdje biti sigurniji.

Osobito zadovoljstvo ovim projektom iskazao je načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić, koji je uz navedene koristi, istaknuo još jednu, a to je omogućavanje pristupa vodovodnom sustavu.

U Republici Hrvatskoj 97,5 posto minski sumnjivog prostora je pod šumama. Preostalih 2,5 posto čini poljoprivredno zemljište koje će se razminirati do kraja ove godine, najavio je ovom prilikom ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan.