Roman “Trči, ne čekaj me” predstavljen karlovačkim osnovnoškolcima

Bojana Meandžija, autorica autobiografskog romana Trči, ne čekaj me predstavila je knjigu karlovačkim osnovnoškolcima u Domu HV Zrinski. Događaj je organiziran uz potporu Grada Karlovca u znak sjećanja na prvi napad na Karlovac.

4. listopada 1991. godine Bojana je trebala proslaviti 13. rođendan. Mama je ispekla tortu, ali 13 svijećica na njoj nikad se nije ni zapalilo ni puhalo. Toga dana bio je napad na Karlovac.

Prve riječi zapisala je toga dana na letvici u skloništu i ne sluteći da će jednog dana iz njih poteći roman. Nastavila je pisati sljedeće četiri godine, a jedan mali dio dodan je 2007. Roman je nakon 20 godina stajanja u ladici izašao 2015. godine, a do sada ga je autorica predstavila na 700 književnih susreta pred oko 40 tisuća djece.

Kroz ovaj roman djeca uče i o Domovinskom ratu i o životu. O ratnim događanjima Meandžija govori riječima i emocijama djeteta pa ne čudi da ova teška tematika nalazi put do malih čitatelja. U prepunoj dvorani Doma HV Zrinski učenicima svih karlovačkih osnovnih škola čitala je ulomke knjige, pričajući im priču o borbi koja se događala ispod zemlje, u skloništu, u njenom srcu.

Pretstavljanju knjige prethodio je dokumentarni film koji govori o ratnim događajima iz 91. na karlovačkom području, kojeg je pripremio brigadir u mirovini Dubravko Halovanić.