Otvoren 20. Sajam gospodarstva u Zaprešiću

U Zaprešiću je otvoren 20. Sajam gospodarstva. Ove godine izlaže više od 240 obrtnika, poljoprivrednih izlagača i udruga iz Zagrebačke, ali i susjednih županija te Slovenije. Raspoređeni su na 105 štandova u prostoru dvorane srednje škole Josipa bana Jelačića te na 40 štandova u šatoru, kućicama i na otvorenom.

Domaći čvarci, pekmezi, gibanice, medovi, prirodne kreme, melemi i drvene igračke samo su dio bogate ponude 20. sajma gospodarstva u Zaprešiću. Kao i svake godine, tražilo se “mjesto više”,što pokazuje da tradicija sajmovanja i dalje ne jenjava. Činjenica da u doba novih digitalnih tehnologija i internetske prodaje još uvijek živi izravan kontakt proizvođača i nuditelja usluga s kupcima je vrijedno svake pohvale, istaknula je pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac koja je svečano i otvorila ovogodišnji sajam. Napomenula je kako Ministarstvo u okviru svih svojih mjera i aktivnosti, potiče poduzetnike na sudjelovanje na ovakvim manifestacijama diljem zemlje.

Obrtnici se danas suočavaju s dva velika problema, a to su poskupljenje energenata i kronični nedostatak radne snage. Teško je konkurirati razvijenijim zemljama poput Njemačke ili Irske, stoga su jako važne financijske potpore, kako od lokalnih zajednica i države, tako i iz Europskih fondova. Zagrebačka je županija u skladu s tim započela s isplatom potpora za poduzetnike i obrtnike u iznosu od 5,3 mil. kn, a do kraja godine će osigurati i dodatna sredstva.

Grad Zaprešić trenutno broji 750 obrtnika, a ovakav gospodarski sajam trebao bi doprinijeti povećanju tog broja u sljedećim mjesecima. Sajam je za javnost otvoren do nedjelje, a u tri dana održavanja organiziran je i niz popratnih programa poput modnih i revija frizura, nastupa KUD-ova te predstavljanja pojedinih obrta i zanimanja.