Započeo Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige obilježava se svake godine u mjesecu listopadu. Manifestacija je to kojom se nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja manifestacija posvećena je kulturnoj baštini, a glavna tema je “Baš baština”.Središnji moto, vezan uz temu “Baš baština” je “(U)čitaj naslijeđe”, pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrv.baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. U skladu s temom, u sljedećih mjesec dana više od dvije stotine knjižnica u Hrvatskoj sudjelovat će u manifestaciji i to s 2000 programa, a Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić uključit će se s 46 aktivnosti.

Održat će se, između ostalog, pet susreta čitateljskih klubova, šesnaest različitih radionica, zabavan kviz u KZM-u te jedno filmsko veče. Od zanimljivijih aktivnosti bit će predstavljanje knjige autora Codya McClain Browna “Hrvatska uzvrača udarac” te druženje s Tomislavom Pletencem koji će karlovačkoj publici predstaviti stihove Nicka Cavea na kajkavskom narječju. Ništa manje kreativno i uzbudljivo neće biti ni na dječjem odjelu. Organiziran je susret s dječjom spisateljicom Ljupkom Dubljević Šipek, zatim su tu dvije edukativne radionice za učenike Osnovnih škola pod nazivom Glagoljički suveniri te neizostavno žup.natjecanje u čitanju naglas za sve osnovnoškolce i to u dvije kategorije. Natjecanje je to koje se u Karlovcu održava već šestu godinu zaredom.

Detaljnije informacije o mjesecu hrvatske knjige u Karlovcu mogu se pronaći na facebook stranici Gradske knjižnice, a svi zaainteresirani mogu se informirati i na pultovima centralne knjižnice, knjižnice za mlade ili u podružnici na Švarči.